Online bestellen! Over sushi Over ons Contact

Sushi vormen

Nigiri: Nigiri sushi is de bekendste sushi, dat is een blokje rijst met daarop een plakje vis of omelet.

Maki: De bekendste soort sushi in het Westen is maki, wat letterlijk gerold betekent. De rijst wordt samen met de overige ingrediënten op een vel nori gelegd en dan stijf opgerold in een cilinder van ongeveer drie centimeter in doorsnee. Daarna wordt de rol in meestal zes of acht plakjes gesneden. Er zijn meerdere soorten maki. futomaki is een wat dikkere rol van ongeveer vier centimeter die behalve de rijst vaak drie verschillende andere vullingen kent.

Hosomaki daarentegen is een dunnere rol van ongeveer twee centimeter doorsnee met meestal maar één andere vulling.

Urimaki is een variant waarbij juist de overige ingrediënten in de nori gewikkeld worden en de rijst aan de buitenkant zit. Een in de westerse wereld veel gegeten Urimaki is de binnenstebuiten rol, zoals de California Roll

Temaki: Dat zijn puntzakjes van zeewier gevuld met rijst en andere ingrediënten.

Gukan: Gunkan sushi wordt ook wel ‘slagschip sushi’ genoemd. Het ziet er dan ook uit als een soort bootje. Het is een rechthoekig klompje sushirijst, met een randje nori er om heen gevormd als een kommetje. Dit kommetje kun je naar hartelust vullen met jouw favoriete sushi ingrediënten. Gunkan sushi is goed geschikt om te vullen met zachte ingrediënten. Denk aan bijvoorbeeld zalmeitjes of krabsalade. Ook zeewiersalade, garnalen, tonijn en zalm zijn heerlijke ingrediënten voor Gunkan. Als je nog een restje rijst en een reepje Norivel over hebt, is deze sushi zo gemaakt. Je kunt er eindeloos mee variëren en het leuke van Gunkan sushi is dat je er kleine kunstwerkjes van kunt maken.

Sashimi: Sashimi is een Japans gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden wordt.